In de Verenigde Staten bestaat een beleggingsfonds waarmee je kan investeren in concerten, festivals en muziekalbums.
Ophef in Nederland om de Nijmeegse rockband De Staat. Die krijgt over de komende vier jaar bijna een miljoen euro subsidie. Wat blijkt: Nederlandse muzikanten kunnen zonder bijbaantjes nauwelijks een belegde boterham verdienen aan hun muziekcarrière. Een subsidie is dan een welkom steuntje in de rug.
In de Verenigde Staten hebben ze hier een andere oplossing voor. Beleggers kunnen hun geld steken in het Unison Fund, een beleggingsfonds dat investeert in concerten, albums en clips van artiesten die buiten de grote platenmaatschappijen opereren, schrijft The Wall Street Journal.
25 miljoen dollar
De mensen achter het fonds, onder wie de manager van Amerikaans popidool Justin Bieber, hebben al 25 miljoen dollar aan investeringen binnen. In de komende maanden hopen zij er nog eens 250 miljoen dollar bij te krijgen, van rijke individuen met ervaring in de muziekbranche.
Dat geld moet dan in de komende vier jaar geïnvesteerd gaan worden in nieuwe en minder bekende muziekacts. Een van de nu bekende acts die vorig jaar profiteerde van het fonds is de elektronische band Major Lazer, die mede dankzij het fonds een album kon produceren met daarop de megahit ‘Lean On’.
Meedelen in inkomsten
Het fonds verdient geld door mee te delen in de inkomstenstromen van de gesteunde artiesten. Een verdienmodel dat in principe gelijk staat aan dat van de grote platenmaatschappijen, maar het beleggingsfonds geeft artiesten naar eigen zeggen meer vrijheid bij het maken van de muziek en de artiesten behouden de auteursrechten van hun muziek.
Het Unison Fund overweegt om naast het steunen van artiesten ook om muziekfestivals te gaan kopen. Er wordt gekeken naar de festivals van het failliete SFX Entertainment, dat bekende dancefestivals als Tomorrowland, Electric Zoo en Stereosonic organiseert.
Of een soortgelijk beleggingsfonds in Nederland ook een succes zou kunnen zijn, is de vraag. Gezien de financiële moeilijkheden waar zelfs een succesvolle band als De Staat mee zit, lijkt er weinig geld te halen in de Nederlandse muziekindustrie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl